EFFECTS OF DIETARYASTAXANTHIN SUPPLEMENT ON GROWTH AND COLOR OF KOICARP (Cyprinus Carpio)
Abstract
The study was conducted in order to find the astaxanthin content suitable for growth and color of Koi carp. The fish in the experiment with the length of 7.87 - 7.90cm and weight of 8.46–8.52g were set up in 4 treatments with 4 astaxanthin levels:0 mg (NT1), 55 mg (NT2), 65 mg (NT3), 75 mg /kg(NT4) food with 3 replicates. The results showed that environmental factors such as temperature, pH, N-NH3 and N-NO2 were within the suitable range for growth and color of Koi fish. Survival rate ranged from 46.67 to 66.67% (p> 0.05). Growth in length (15.26 - 15.55 cm) and weight (47.31 - 48.39 g) did not differ significantly between treatments (p> 0.05). Feed conversion ratio (FCR) between treatments was not different. The fish color index in NT3 was significantly higher than the others. Therefore, the content of 65 mg/ kg of food resulted in best color of Koi fish.
Downloads
References
and Natural Pigments on the Color of the Guppy
Fish (Poecilia reticulata). Global Veterinaria. 2012;9(2):171–174.
[2] Trịnh Thị Lan Chi. Báo cáo khoa học Thử nghiệm
bổ sung sắc tố astaxanthin và canthaxanthin vào thức
ăn cá chép Nhật. Sở Khoa học và Công nghệ Thành phố Hồ Chí Minh; 2010.
[3] Paripatananont T, Tangtrongpairoj J, Sailasuta A,
Chansue N. The Effect of Synthetic and Natural
Pigments on the Color of the Guppy Fish (Poecilia
reticulata). Journal of the World Aquaculture Society. 1999;30(4):454–460.
[4] Đặng Quang Hiếu, Hà Lê Thị Lộc, Bùi Minh Tâm.
Ảnh hưởng của hàm lượng spirulinavà astaxanthin trong thức ăn đến tăng trưởng và màu sắc
cá dĩa (Symphysodonsp.) giai đoạn 20 – 50 ngày
tuổi. Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ. 2010;14b:311–320.
[5] Nguyễn Thị Trang, Nguyễn Tiến Hóa. Ảnh hưởng
của thức ăn có bổ sung astaxanthin và canthaxanthin
với tỉ lệ khác nhau lên màu sắc thịt cá hồi vân
(Oncorhynchus mykiss). Tạp chí Khoa học và Phát
triển - Viện Nghiên cứu Nuôi trồng Thủy sản 1. 2013;11(7):981–986.
[6] Hồ Sơn Lâm, Nguyễn Tường Vy, Phan Thị Ngọc.
Ảnh hưởng của astaxanthin bổ sung trong thức ăn
lên tăng trưởng, tỉ lệ sống và màu sắc da cá khoang
cổ Nemo Amphiprion ocellaris thương mại. Tạp chí
Khoa học và Công nghệ Biển - Viện Hải dương học
- Viện Hàn lâm Khoa học và Công nghệ Việt Nam. 2016;16(3):321–327.
[7] Lê Minh Hoàng, Trang Sĩ Trung, Nguyễn Thị
Như Xuân. Ảnh hưởng của hàm lượng carotenprotein
bổ sung vào thức ăn lên sinh trưởng và màu sắc của cá
tứ vân (Capoeta tetrazona). Tạp chí Khoa học - Công
nghệ Thủy sản Trường Đại học Nha Trang. 2015;2.
[8] Phan Tấn Phước, Diệp Thị Quế Ngân. Kỹ thuật lai
tạo cá chép Nhật [Luận văn tốt nghiệp]. Trường Đại
học Nông Lâm Thành Phố Hồ Chí Minh; 2005.
[9] Bùi Minh Tâm. Giáo trình Kỹ thuật nuôi cá cảnh.
Khoa Thủy Sản, Trường Đại học Cần Thơ; 2009.
[10] Tạ Hồng Minh, Huỳnh Trung Hải. Đánh giá một
số yếu tố thủy hóa của môi trường nước nuôi trồng
thủy sản tỉnh Hải Dương. Trường Đại học Bách khoa
Hà Nội, Sở Tài nguyên và Môi trường Hải Dương,
Trường Đại học Bách Khoa Hà Nội. Tạp chí Môi
trường. 2017;Số chuyên đề I.
[11] Lê Thị Nam Thuận. Nghiên cứu đặc điểm sinh trưởng
cá chép Cyprinus carpio (Linneaus, 1758) ở vùng hồ
Phú Ninh, tỉnh Quảng Nam. Tạp chí Khoa học, Đại học Huế. 2008;48.