ANALYZING VALUE CHAIN OF BEEF IN TRA VINH PROVINCE
Abstract
Investigating agents in the beef value chain in Travinh province aims to assess the status production, processing and consumption of beef products by a value chain approach. The results show that process of product consumption from farmers to final consumers has a very close connection creating a distribution network in which agents play an important role to convert products to consumers. However, there are many intermediate stages for carrying the products to consumers. Businessmen dominate buying and selling prices which have affected to unfair competition in the market. Therefore, in order to solve this problem, it is necessary to design a stable inoutput market for beef products.
Downloads
References
Phát triển Nông thôn Trà Vinh. Báo cáo tổng hợp
tình hình chăn nuôi bò tỉnh Trà Vinh 2013 – 2014 –
2015- 2016; 2017.
[2] Đặng Hữu Dứt. Phân tích chuỗi giá trị bò tỉnh Vĩnh
Long [Luận văn Thạc sĩ]. Trường Đại học Cần Thơ;
2013.
[3] Nguyễn Phú Son, Huỳnh Trường Huy, Nguyễn Thị
Thu An, Lê Văn Gia Nhỏ, Lê Bửu Minh Quân. Báo
cáo rà soát, phân tích, đánh giá và xây dựng kế hoạch
phát triển chuỗi giá trị ngành hàng bò sinh sản ở tỉnh
Trà Vinh; 2016.
[4] Nguyễn Phú Son. Phân tích chuỗi giá trị các sản
phẩm bò, cừu và dê tỉnh Ninh Thuận. Dự án hỗ trợ
Tam nông, Trường Đại học Cần Thơ; 2012.
[5] Kaplinsky. Globalization and Unequalization: What
can be learned from value chain analysis. Journal of
development Studies. 1999;37(2):117–146.
[6] Kaplinsky R, Morris M. A Handbook for Value Chain
Research. Brighton, United Kingdom: The Institute
of Development Studies, University of Sussex; 2001.
[7] Võ Thị Thanh Lộc, Nguyễn Phú Son. Phân tích chuỗi
giá trị lúa gạo vùng Đồng bằng Sông Cửu Long. Tạp
chí Nông Nghiệp & Phát triển Nông thôn. 2011;9:61–
70.
[8] Võ Thị Thanh Lộc. Phân tích chuỗi giá trị ớt tại tỉnh
Đồng Tháp. Tạp chí Nông Nghiệp & Phát triển Nông
thôn. 2016;6:58–59.
[9] GTZ Eschborn. Phương pháp luận để thúc đẩy chuỗi
giá trị; 2007. Cẩm nang ValueLinks.
[10] Marking markets work better for the poor
(M4P) Project. Marking value chains work better for
the poor: A toolbook for pratitioners of value chain
anaylis. 3rd ed. UK: deparment for international
development (PFID); 2008.
[11] Võ Thị Thanh Lộc, Nguyễn Phú Son. Giáo trình phân
tích chuỗi giá trị sản phẩm (ứng dụng trong lĩnh vực
nông nghiệp). Nhà Xuất bản Trường Đại học Cần
Thơ; 2013.
[12] Harberberg A. Swatting SWOT. Cẩm nang Strategy
Planning Society. 2000;1:46–52.
[13] Võ Thị Thanh Lộc. Phân tích chuỗi giá trị bò tỉnh
Trà Vinh. Trường Đại học Cần Thơ; 2008.
[14] Sở Nông nghiệp & Phát triển Nông thôn Trà Vinh.
Rà soát, điều chỉnh, bổ sung quy hoạch chuyển đổi cơ
cấu sản xuất nông, lâm, diêm nghiệp và nuôi trồng
thủy sản tỉnh Trà Vinh đến năm 2020, tầm nhìn 2030;
2015.
[15] Greene W H. Econometric Analysis. 6th ed. Prentice
Hall: Upper Saddle River, NJ; 2008.