SURVEYING THE CURRENT SITUATION OF USING PROBIOTICS, CONTROLLING DISEASES AT SHRIMP FARMINGS IN THE CA MAU PENINSULA OF VIET NAM

  • Thanh Huu Nguyen Department of Biotechnology, An Giang University, Viet Nam National University Ho Chi Minh City
  • Tho Phu Nguyen Graduate University of Sciences and Technology, Viet Nam Academy of Science and Technology, Viet Nam
  • Hang Thi Thuy Nguyen Department of Aquaculture, An Giang University, Viet Nam National University Ho Chi Minh City, Viet Nam
Keywords: probiotics, shrimp diseases, shrimp farming, Vibrio sp.

Abstract

In order to provide the basis for the application of scientific and technological advances, reorganizing shrimp
farming in sustainable and bringing high economic value to the Mekong Delta. The study surveyed the current situation of breeds, farming methods, environmental monitoring control, Vibrio sp. and the use  of probiotics of shrimp farmers in the Ca Mau peninsula by interviewing 200 shrimp farmers and 20 specialized fisheries officers in Ca Mau, Soc Trang, Bac Lieu and Kien Giang provinces. The results showed that the shrimp breeds selected for farming originated from the Central and Southwest provinces. There are four popular farming methods: intensive, semi-intensive, improved extensive, and rice-shrimp. The intensive farming had the highest rates of the initial quarantine of shrimp postlarvae (74%) and Vibrio test (57%). All shrimp farmers working
on the intensive and semi-intensive farmings used probiotics. The rates of probiotic use in the improved extensive and riceshrimp farmings were lower, only 60% and 40% respectively. The results suggested that shrimp farmers working on the semi-intensive and intensive farmings paid more attention to the use of probiotics as well as the test to prevent the disease in shrimp.

Downloads

Download data is not yet available.

References

[1] Nguyễn Cảnh Dinh. Về quy hoạch thủy
lợi bán đảo Cà Mau. 2006. Truy cập từ: http://www.vncold.vn/Web/Conte
nt.aspx?distid=131 [Ngày truy cập 15/10/2020].
[2] Viện Kinh tế và Quy hoạch Thủy sản. Báo
cáo tổng hợp Quy hoạch nuôi tôm nước lợ
vùng Đồng bằng sông Cửu Long đến năm 2020, tầm nhìn 2030; 2015.
[3] Chính phủ. Quyết định số 79/QĐ-TTg của Thủ tướng Chính phủ về việc ban hành Kế
hoạch hành động quốc gia phát triển ngành
tôm Việt Nam đến năm 2025; 2018.
[4] UBND tỉnh Cà Mau. Quyết định số 60/QĐ- UBND của Ủy ban nhân dân tỉnh Cà Mau về việc ban hành kế hoạch hành động phát triển ngành tôm tỉnh cà mau đến năm 2025; 2018.
[5] UBND tỉnh Sóc Trăng. Quyết định số 35/QĐ-UBND của Ủy ban nhân dân tỉnh
Sóc Trăng về việc ban hành kế hoạch hành động phát triển ngành tôm tỉnh Sóc Trăng
đến năm 2025; 2018.
[6] Sở Nông nghiệp và PTNT tỉnh Bạc Liêu. Báo cáo tình hình sản xuất nông nghiệp
của Bạc Liêu năm 2017 ban hành ngày 28/12/2017 và 2018. 2018.
[7] Sở Nông nghiệp và Phát triển nông thôn tỉnh Cà Mau. Báo cáo tình hình sản xuất nông
nghiệp của Cà Mau năm 2017 ban hành ngày 25/12/2017 và 2018; 2018.
[8] Sở Nông nghiệp và Phát triển nông thôn tỉnh Sóc Trăng. Báo cáo tình hình sản xuất nông
nghiệp của Sóc Trăng năm 2017 ban hành ngày 29/12/2017 và 2018; 2018.
[9] Sở Nông nghiệp và Phát triển nông thôn tỉnh Kiên Giang. Báo cáo tình hình sản xuất nông nghiệp của Kiên Giang năm 2017 ban hành 25/12/2017 và 2018; 2018.
[10] Donald L, Redman M, Pantoja R, Noble L, Tran L. Early mortality syndrome
affects shrimp in Asia. Global Aquaculture AdvocateMagazine. 2012. Truy cập từ
https://www.aquaculturealliance.org/advocate/early-mortality-syndrome-affects-shrimpin-asia/ [Ngày truy cập 17/10/2020].
[11] Markowiak P, Sli ´ zewska K. The role of pro- ˙biotics, prebiotics and synbiotics in animal
nutrition. Gut Pathogens. 2018; 10(1):21.
[12] Mamun A, Nasren S, Bari S. Role of Probiotics in Aquaculture: Importance and
Future Guidelines. Journal of Bangladesh Academy of Sciences. 2018; 42:105.
Published
30-December-2020
How to Cite
1.
Nguyen T, Nguyen T, Nguyen H. SURVEYING THE CURRENT SITUATION OF USING PROBIOTICS, CONTROLLING DISEASES AT SHRIMP FARMINGS IN THE CA MAU PENINSULA OF VIET NAM. journal [Internet]. 30Dec.2020 [cited 22Dec.2024];10(40):180-8. Available from: https://journal.tvu.edu.vn/tvujs_old/index.php/journal/article/view/630