ANALYSIS OF DETERMINANTS OF THE PROFESSIONAL COMPETENCES OF TOURISM EMPLOYEES IN BAC LIEU PROVINCE
Abstract
Human resource plays one of the important elements in developing an enterprise and the economy. This study aims to empirically analyse the determinants of professional competences of the employees working in the tourism industry in Bac Lieu province based on three criteria: knowledge, skills and attitude. The results from the survey of 183 tourists and 43 employees at the selected tourism sites in Bac Lieu province have showed that the employees’ competence
has to be associated with professional knowledge and tourist-related services. Besides regarding attitude factor, employees have to be professional, honest, and friendly. These determinants have not only shown the professional competences of employees, but also influenced to the servicerelated quality in this industry.
Downloads
References
410/UBND về việc phê duyệt Quy hoạch phát triển
văn hóa, thể thao và du lịch tỉnh Bạc Liêu đến năm
2020, và tầm nhìn đến năm 2030; 2014.
[2] Huỳnh Trường Huy, Võ Hồng Phương. Đánh giá năng
lực nghề nghiệp của nhân viên du lịch tại các điểm
đến du lịch vùng đồng bằng sông Cửu Long. Tạp chí
Khoa học Thương mại. 2015;6+7:99–107.
[3] Bloom B S. Taxonomy of Educational Objectives,
Handbook I: The Cognitive Domain. New York:
David McKay Co Inc; 1956.
[4] Lê Quân, Nguyễn Quốc Khánh. Đánh giá năng lực
giám đốc điều hành doanh nghiệp nhỏ Việt Nam qua
mô hình ASK. Tạp chí Khoa học Đại học Quốc gia
Hà Nội, Kinh tế và kinh doanh. 2012;28:29–35.
[5] Katz R L. Skills of an effective administrator. Harvard
Business Press; 1974.
[6] Cheetham G, Chivers G. The reflective (and competent) practitioner: a model of professional competence
which seeks to harmonise the reflective practitioner
and competence-based approaches. Journal of European Industrial Training. 1998;22(7):267–276.
[7] Zehrer A, Mossenlechner C. Key Competencies
of Tourism Graduates: The Employers’ Point of
View. Journal of Teaching in Travel & Tourism.
2009;9:266–287.
[8] DeSeCo. Education - Lifelong Learning and the
Knowledge Economy: Key Competencies for the
Knowledge Society; 2002.
[9] Ricci P. A comparative analysis of job competency
expectations for new hires: The relative value of a
hospitality management degree. University of Central
Florida Orlando, Florida; 2005.
[10] Lê Kim Long, Phạm Minh Trí. Ứng dụng cách tiếp
cận năng lực chung – một phương pháp mới xác định
danh mục năng lực cần thiết đối với chuyên viên ngân
hàng. Tạp chí Ngân hàng. 2012.
[11] Nguyễn Quốc Nghi, Huỳnh Thị Tuyết Anh, Nguyễn
Thị Ngọc Yến, Nguyễn Văn Phùng, Nguyễn
Bích Ngọc. Đánh giá khả năng thích ứng với công
việc của sinh viên ngành kinh doanh du lịch Trường
Đại học Cửu Long. Tạp chí Khoa học Xã hội và Nhân
văn. 2013;8:37–45.
[12] Tổng cục Du lịch. Chương trình phát triển năng lực
du lịch có trách nhiệm với môi trường và xã hội: 7
thông điệp về du lịch có trách nhiệm. Kết quả chương
trình đánh giá nhu cầu đào tạo chiến lược tiếp thị du
lịch Việt Nam tới 2020. Hà Nội: Chuyên san số 4;
2013.
[13] Hair J F Jr, Anderson R E, Tatham R L, Black W C.
Multivariate Data Analysis. 7th ed. Pearson; 2006.
[14] Nguyễn Đình Thọ. Phương pháp nghiên cứu khoa
học trong kinh doanh: thiết kế và thực hiện. TP. Hồ
Chí Minh: Nhà Xuất bản Lao động Xã hội; 2011.