STUDY OF BIOLOGICAL ACTIVITIES OF SLENDER AMARANTH (Amaranthus lividus L.) IN GIA LAI PROVINCE
Abstract
Slender amaranth (Amaranthus lividus L.) is a popular plant in Gia Lai Province, with anti-cancer, antioxidant and antibacterial properties. The study presents the experimental results of biological activity of Amaranthus lividus L. collected in Gia Lai Province. Evaluation of anti-tumor activity (IC50) showed good results with EtOAc and n–hexane with extracts of 8.0 µg/ml and 11.2 µg/ml (≤ 20 µg/ml, NCI) respectively. The comparison results showed that the EtOAc extract from Amaranthus lividus L. has better antibacterial activity than the MeOH extract. However, the investigated extracts from Amaranthus lividus L. were incapable of inhibiting oxidation at low concentrations of 1-64 µg/ml. Results of biologically active ingredients in Amaranthus lividus L. illustrated
the applied prospects of natural medicine sources.
Downloads
References
of early diagnosis. BMJ. 2019;p. 364: l408.
[2] Đỗ Tất Lợi. Những cây thuốc và vị thuốc Việt Nam.
Hà Nội: Nhà Xuất bản Y học; 2004.
[3] Nguyễn Văn Đàn, Ngô Ngọc Khuyến. Hợp chất thiên
nhiên dùng làm thuốc. Hà Nội: Nhà Xuất bản Y học;
2009.
[4] Lê Nguyễn Thành, Cao Thị Huệ, Bùi Thu Hà, Nguyễn
Văn Quyền, Phan Thanh Thư, editors. Nghiên cứu
đặc điểm sinh học và hoạt tính sinh học của cây Rau
dền cơm (Amaranthus lividus L.) thu hái tại Hưng
Yên. Hội nghị khoa học toàn quốc về sinh thái và tài
nguyên sinh vật lần thứ 7; 2017. 1468-1474.
[5] Phạm Mạnh Hùng. Nghiên cứu đặc tính sinh hóa
sinh dược của cao chiết n- hexan ở cây rau dền cơm
(Amaranthus viridis L.) [Luận văn Thạc sĩ]. Trường
Đại học Sư phạm Hà Nội 2; 2017.
[6] Võ Văn Chi. Từ điển cây thuốc Việt Nam. Hà Nội:
Nhà Xuất bản Y học; 2012.
[7] Ragasa C Y, Austria J P M, Subosa A F, Torres
O B, Shen C C. Chemical Constituents of Amaranthus viridis. Chemistry of Natural Compounds.
2015;51(1):146–147.
[8] Jin Y S, Xuan Y, Chen M, Chen J, Jin Y, Piao J,
et al. Antioxidant, antiinflammatory and anticancer
activities of Amaranthus viridis L. Extracts. Asian
Journal of Chemistry. 2013;25(16):8901–8904.
[9] Phạm Hoàng Hộ. Cây cỏ Việt Nam 2. Thành phố Hồ
Chí Minh: Nhà Xuất bản Trẻ; 2000.
[10] Nguyễn Kim Phi Phụng. Phương pháp cô lập hợp
chất hữu cơ. Thành phố Hồ Chí Minh: Nhà Xuất bản
Đại học Quốc gia Thành phố Hồ Chí Minh; 2007.
[11] Monks A, Scudiero D, Skehan P, Shoemake R,
Paull K, Vistica D, et al. Feasibility of a highflux anticancer drug screen using a diverse panel of
cultured human tumor cell lines. Journal of National
Cancer Institute. 1991;11:757.
[12] Hadacek F, Greger H. Test of antifungal natural
products methodolagies, comparability of result and
assay choise. Phytochem Anal. 2000;90:137–147.
[13] Kai M, Klaus H V, Sebastian L, Ralf H, Andreas R, Ulf-Peter H. Determination of DPPH
Radical Oxidation Caused by Methanolic Extracts of
some Microalgal Species by Linear Regression Analysis of Spectrophotometric Measurements. Sensors.
2007;7:2080–2095.
[14] Ashok B S, Lakshman K, Narayan V B, Arun P A,
Sheshadri S D, Manoj B, et al. Hepatoprotective and
antioxidant activities of Amaranthus viridis L. Macedonian Journal of Medical Sciences. 2011;4(2):125–
130.
[15] Vivek K R, Satish K, Shashidhara S, Anitha S.
Invitro Antioxidant, AntiAmylase, Anti-Arthritic and
Cytotoxic Activity of Important Commonly Used
Green Leafy Vegetables. Int J PharmTech Res.
2011;3(4):2096–2103.
[16] Cao T H, Nguyen T M H, Le N T, Alekseeva E I,
Nguyen V H. Study on preparation and characterization of protein hydrolysate from amaranth seed using
a commercial protease. The Vietnamese journal of
Science and Technology. 2015;53(2A):1–7.
[17] Lee J, Koo N, Min D B. Reactive oxygen species, aging, and antioxidative nutraceuticals. Comprehensive
reviews in food science and food safety. 2004;3(1):21–
33.
[18] Wu Y Y, Li W, Xu Y, Jin E H, Tu Y Y. Evaluation of
the antioxidant effects of four main theaflavin derivatives through chemiluminescence and DNA damage
analyses. Journal of Zhejiang University Science.
2011;12(9):744–751.
[19] Nazish N, Sonia M, Rajinder K G. Nutritional
and phytochemical evaluation of A. lividus L. syn.
Amaranthus blitum subsp. oleraceus (L.) Costea
leaves. Indian Journal of Traditional Knowledge.
2016;15(4):669–674.
[20] Erlund I. Review of the flavonoids quercetin, hesperetin, and naringenin. Dietary sources, bioactivities,
bioavailability, and epidemiology. Nutrition Research.
2004;24:851.
[21] Ozsoy N, Yilmaz T, Kurt O, Can A, Yanardag R.
In vitro antioxidant activity of Amaranthus lividus L.
Food Chemistry. 2009;116(4):867–872.