EFFECTS OF EXTRACTS FROM LEAVES AND ROOTS OF Melaleuca cajuputi Powell ON NEMATODES CAUSING DISEASES ON Piper nigrum L. (BLACK PEPPER) IN VITRO
Abstract
This study evaluates the effects of different extracts from leaves (fresh and dry) and roots of melaleuca on pathogens such as Meloidogyne spp., Phytophthora spp. and Fusarium spp. which affect pepper orchards in Hau Giang province, Vietnam. The results showed that the extracts increased the rate of death of a lethal nematode (Meloidogyne spp.) on pepper up to 100%, while the natural death rate (control) only reached to
58% at 3 days after stocking in vitro, and the extracts from fresh leaves had the quickest response. However, extracts from both the melaleuca fresh leaves and roots were not effective on the development of all 11 strains
of Fusarium spp. and 5 strains of Phytophthora spp. which were tested after 3 days of inoculation. The results illustrated that the extracts of dried leaves was positive against the growth of 2 strains (18%), increased the
growth of 8 strains (73%) and ineffective on 1 strain (9%) of Fusarium spp., and completely ineffective on all 5 strains of Phytophthora spp.
Downloads
References
[2] Thangaselvabal T, Gailce Leo Justin C, Leelamathi M. Black pepper (Piper nigrum L.) “The king of spices” - A Review. Agricultural Review. 2008;29(2):89–98.
[3] Trần Kim Loang. Một số ý kiến về phòng trừ sâu, bệnh hại rễ cây hồ tiêu tại Tây Nguyên. Trong: Hội thảo sâu bệnh hại tiêu và biện pháp phòng trừ. Dak Nông:
Cục Bảo vệ Thực vật; 2007. .
[4] Michel L, Richard A S, John Bridge. Plant Parasitic Nematodes in Subtropical and Tropical Agriculture. USA: CABI Publishing; 2005.
[5] Lê Đức Niệm. Cây tiêu – Kỹ thuật trồng, chăm sóc và phòng trừ sâu bệnh. Hà Nội: Nhà Xuất bản Lao động; 2001.
[6] Ferraz E C A, Lordello L G E, de Santana C J L. Nutrient absorption of black pepper vine (Piper nigrum L.) infested with Meloidogyne incognita Kofoid &
White (1919), Chitwood (1949). In: Boletin Tecnico Centro de Pesquisas do Cacau, Brazil. vol. 160; 1988. p. 34.
[7] Ferraz E C A, Lordello L G E, Gonzaga E. Influence of Meloidogyne incognita Kofoid & White (1919), Chitwood (1949) on chlorophyll content of black
pepper (Piper nigrum L.). Agrotropica. 1989;1:57–62.
[8] Đinh Vũ Thắng. Bước đầu tạo cây tiêu (Piper nigrum) in vitro kháng nấm Phytophthora sp. [Luận văn tốt nghiệp]. Trường Đại học Nông lâm Thành phố
Hồ Chí Minh; 2006.
[9] Brophy J J, Doran J C. Essential oils of Tropical Asteromyrtus, Callistemon and Melaleuca Species. Australian Center for International Agricultural; 1996.
[10] Phạm Xuân Quí. Đặc điểm chung của cây tràm ta (Melaleuca cajuputi Powell) và các nhân tố ảnh hưởng đến sự hình thành, phát triển rừng tràm cừ ở
Việt Nam”, Cây Tràm Melaleuca. 10-21. Nhà Xuất bản Nông nghiệp, Phân viện Nghiên cứu Lâm nghiệp Nam Bộ; 2010.
[11] Lassak E V, McCarthy T. Australian Medicinal Plant. Australia; 1983.
[12] Lê Ngọc Thạch. Tinh dầu. Thành phố Hồ Chí Minh: Nhà Xuất bản Đại học Quốc gia Thành phố Hồ Chí Minh; 2003.
[13] Nguyễn Ngọc Châu. Tuyến trùng thực vật và cơ sở phòng trừ. Nhà Xuất bản Khoa học và Kỹ thuật; 2003.
[14] Adegbite A A, Adesiyan S O. Root Extracts of Plants to Control Root-Knot Nematode on Edible Soybean. World Journal of Agricultural Sciences.
2005;1(1):18–21.
[15] Klocke J A, Darlington M V, Balandrin M F. 1,8- Cineole (Eucalyptol), a Mosquito Feeding and Ovipositional Repellent from Volatile Oil of Hemizonia
fitchii (Asteraceae). Journal of Chemical Ecology. 1987;13(12):2131–2141.
[16] Sfara V, Zerba E N, Alzogaray R A. Fumigant Insecticidal Activity and Repellent Effect of Five Essential Oils and Seven Monoterpenes on FirstInstar Nymphs of Rhodnius prolixus. Journal of Medical Entomology. 2009;46(3):511–515.