DETERMINING THE ALGAE CELL DENSITY AND TOTAL CAROTENOID CONTENT OF HETEROTROPHIC MARINE MICROALGAE - SCHIZOCHYTRIUM AND THRAUSTOCHYTRIUM ON THE COAST OF TRA VINH PROVINCE, VIETNAM
Abstract
This study aimed to determine the biomass culture capacity and total carotenoid content of heterotrophic marine microalgae genera, including the genus Schizochytrium and Thraustochytrium on the coast of Tra Vinh
Province. Five strains of these genera, DH41.79, CN27, DH10, CN15, and CN47, were cultured for biomass and carotenoid content. The study showed that the cell density of CN47 was highest with different periods under three different dilution levels (10%, 20%, and 30%), with a positive relationship between cell density and dry
weight of algae strains (R2 ≈ 1 > 0). Besides, the results indicated that all densities of strain CN47 showed carotenoid content of this strain (7,613 µg/kg) was significantly higher than that of the 04 remainings and previous studies. The research results contribute to the foundation for scientific works on the heterotrophic marine microalgae Thraustochytrids, which have a high potential for applications in biomass production,
extraction of high-value nutritional compounds for aquaculture, towards sustainable development through replacing fish oil sourced from natural exploitation in Tra Vinh Province.
-- PDF Article: https://drive.google.com/file/d/1ZH_D26XKUBr_ErhN8TRhp5TWkpuwUkwf/view?usp=sharing
Downloads
References
of radicals. Effect of carotenoid structure and oxygen
partial pressure on antioxidative activity. Z Lebensm
Unters Forsch. 1993;196(5): 9–423.
[2] Olson J.A. Carotenoids and human health. Archivos
latinoamericanos de nutrición. 1999;49(3 Suppl 1):
7–11.
[3] Momordorintelligence. Thị trường carotenoid trong
thức ăn chăn nuôi – tăng trưởng, xu hướng, tác động
và dự báo của Covid-19 (2023-2028). 2023. Truy cập
từ: https://www.mordorintelligence.com/vi/industryreports/global-feed-carotenoids-market-industry
[Ngày truy cập 04/4/2023].
[4] FaruqAhmed KentFanning MichaelNetzel WarwickTurner YanLi PeerM.Schenk. Profiling of carotenoids
and antioxidant capacity of microalgae from subtropical coastal and brackish waters. Food Chemistry.
2014;165: 300–306.
[5] Aki T, K. Hachida, M. Yoshinaga, Y. Katai, T.
Yamasaki, S. Kawamoto et al. Thraustochytrid as
a potential sources of carotenoid. Journal of the
American Oil Chemists’ Society. 2003;80(8): 789–
794.
[6] Burja A.M, Radianingtyas H, Windust A, Barrow C.J.
Isolation and characterization of polyunsaturated fatty
acid producing Thraustochytrium species; screening
of strains and optimization of omega-3 production.
Microbiol. Biotechnol. 2006; 72:1161–1169.
[7] Đặng Diễm Hồng, Hoàng Minh Hiền, Hoàng Sỹ
Nam, Nguyễn Đình Hưng, Hoàng Lan Anh, Ngô
Hoàn Thu và cộng sự. Đa dạng sinh học của
các loài tảo biển dị dưỡng Labyrinthula sp và
Schizochytrium sp. của Việt Nam. Trong: Báo cáo
khoa học về Sinh thái và Tài nguyên sinh vật.
Hội nghị khoa học toàn quốc về sinh thái và tài
nguyên sinh vật lần thứ hai. 2007. Viện Sinh thái
và Tài nguyên sinh vật, Việt Nam. Truy cập từ:
https://sti.vista.gov.vn/file_DuLieu/dataTLKHCN//
Vd341-2008/2007/Vd341-2008S12007332.pdf [Ngày
truy cập: 12/4/2022].
[8] Hoàng Thị Lan Anh, Đinh Thị Ngọc Mai, Ngô Thị
Hoài Thu, Đặng Diễm Hồng. Phân lập chủng vi tảo
biển dị dưỡng thuộc chi Thraustochytrium giàu DHA
và carotenoid từ đầm ngập mặn Thị Nại - Bình Định.
Tạp chí Công nghệ Sinh học. 2010;8(3A): 459–465.
[9] Trần Thị Xuân Mai, Nguyễn Thị Pha, Nguyễn Thị
Liên, Nguyễn Văn Bé. Phân lập và nhận diện vi tảo
biển dị dưỡng Thraustochytrid sản xuất carotenoid.
Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ.
2015;37(1): 57–64.
[10] Lê Bích Tuyền, Huỳnh Kim Yến. Phân lập một số
dòng vi tảo biển dị dưỡng nhóm Thraustochytrids sản
xuất carotenoid ở tỉnh Cà Mau. Tạp chí Khoa học Đại
học Cửu Long. 2018;10: 90–96.
[11] Nguyễn Thị Hoài Hà, Phạm Thị Bích Đào, Nguyễn
Đình Tuấn. Đặc điểm phân loại mười chủng vi tảo
biển dị dưỡng Thraustochytrids ở rừng ngập mặn
xuân thủy, Nam Định. Tạp chí Công nghệ Sinh học.
2016;14(2): 377–384.
[12] Zhao X. Analysis of the biosynthetic process of fatty
acids in Thraustochytrids. Biochimie. 2018;144: 108–
114.
[13] Kaliyamoorthy Kalidasan, Nambali Valsalan
Vinithkumar, Dhassiah Magesh Peter , Gopal
Dharani , Laurent Dufossé. Thraustochytrids of
Mangrove Habitats from Andaman Islands: Species
Diversity, PUFA Profiles and Biotechnological
Potential. Mar Drugs. 2021;19(10): 571–582.
[14] Arafiles K.H.V, Alcantara J.C.O, Batoon J.A.L,
Galura F.S, Cordero P.R.F, Leano E.M et al. Cultural
optimization of Thraustochytrids for biomass and
fatty and production. Mycosphere. 2011;2(5): 521–
531.
[15] Sambrook J, Russell D.W. Molecular cloning. New
York: Cold Spring Harbor Labaratory Press; 2001.
[16] Taha A.I.B.H.M., T. Kimoto, T. Kanada, H.Okuyama.
Growth optimization of thraustochytrid strain 12B for the commercial production of docosahexaenoic acid.
Food Sci. Biotechnol. 2013;22: 53–58.
[17] Strickland J.D.H, T.R. Parsons. A practical handbook
of seawater analysis. 2nd ed. Canada: Fisheries research board of Canada. 1972: 1–311.
[18] Jorgensen, K, L.H. Skibsted. Carotenoid scavenging
of radicals. Effect of carotenoid structure and oxygen
partial pressure on antioxidative activity. Z Lebensm
Unters Forsch. 1993;196(5): 423–429.
[19] Lewis TE, Nichols PD, McMeekin TA. The biotechnological potential of Thraustochytrids. Mar Biotechnol. 1999;1: 580–587.
[20] E. Li, R. Mira de Orduna. A rapid method for the de- ˜
termination of microbial biomass by dry weight using
a moisture analyser with an infrared heating source
and an analytical balance. Letters in Applied Microbiology. 2010;50(3):283–8. DOI: 10.1111/j.1472-
765X.2009.02789.x.
[21] Lin Lu, Guanpin Yang, Baohua Zhu, Kehou Pan. A
comparative study on three quantitating methods of
microalgal biomass. Indian Journal of Geo Marine
Sciences. 2017;46(11): 2265–2272.
[22] David Ulises Santos Ballardo, Victor Hernández,
Rosa Vázquez. A simple spectrophotometric method
for biomass measurement of important microalgae
species in aquaculture. Aquaculture. 2015;448: 87–92.