ASSESSING THE PRODUCTION EFFICIENCY OF CHILI FARMERS IN TRA VINH PROVINCE

Main Article Content

Trac Thanh Ngo
Nga Thi Thanh Son
Thanh Ngoc Duong

Abstract

The study was conducted to evaluate the production efficiency and to analyze the factors affecting the production efficiency of chili farmers in Tra Vinh Province. The results of the study was based on data collected from 125 farmers growing chili in Tra Vinh Province. Using descriptive statistical methods, cost and benefit analysis, data envelope analysis (DEA) and the Tobit regression model to evaluate various contributing factors such as: financial efficiency, technical efficiency (TE), allocative efficiency (AE), cost efficiency/economic efficiency (CE/EE), and other factors effecting the efficiency of chili production. The results show that the average yield is 16.6 tons/ha, the average profit is 101.1 million VND/ha, the ratio of profit/cost is 1.56 per
annum. Factors affecting chili productivity are the amount of seed, nitrogen, phosphate, potassium, electricity and labor. The level of technical efficiency achieved is 77%, with low efficiency due to optimum efficiency and
waste production of about 5.5 tons/ha. The level of production efficiency achieved is 21.5 tons/ha. Factors effecting the economic efficiency of households include education levels, production experience, training and
union participation.

Downloads

Download data is not yet available.

Article Details

How to Cite
1.
Ngo T, Son N, Duong T. ASSESSING THE PRODUCTION EFFICIENCY OF CHILI FARMERS IN TRA VINH PROVINCE. journal [Internet]. 4Dec.2019 [cited 25Apr.2024];9(36):51-3. Available from: https://journal.tvu.edu.vn/index.php/journal/article/view/316
Section
Articles

References

[1] Phạm Văn Vũ, Võ Quang Minh, Vương Tuấn Huy,
Phan Chí Nguyện. Tác động của mặn và ngập theo
kịch bản biến đổi khí hậu đến tiềm năng thích nghi
đất đai vùng ven biển Đồng bằng sông Cửu Long.
Tạp chí Khoa học Đại học Cần Thơ. 2016;4:71–83.
[2] UBND tỉnh Trà Vinh. Quyết định số 2695/QĐ-UBND
ngày 22/12/2016 của UBND tỉnh Trà Vinh về việc phệ
duyệt quy hoạch chuyển đổi cơ cấu sản xuất nông,
lâm, liêm nghiệp và nuôi trồng thủy sản tỉnh Trà Vinh
đến 2020 và định hướng đến năm 2030; 2016.
[3] Mai Văn Quyền, Lê Thị Việt, Ngô Quang Vinh,
Nguyễn Thị Hòa, Nguyễn Tuấn Kiệt. Những cây rau
gia vị phổ biến ở Việt Nam. Thành phố Hồ Chí Minh:
Nhà Xuất bản Nông nghiệp; 2000.
[4] Trần Minh Hải. Nghiên cứu tuyển chọn giống và biện
pháp canh tác nhằm nâng cao năng suất ớt cho vùng
duyên hải Nam Trung Bộ; 2012.
[5] Hoàng Điệp. Nghiên cứu khả năng sinh trưởng và
phát triển của một số giống ớt cay tại thành phố
Lạng Sơn [Luận văn Thạc sĩ]. Trường Đại học Thái
Nguyên; 2014.
[6] Nguyễn Thị Thu An, Võ Thị Thanh Lộc. Phân tích
hiệu quả tài chính của nông hộ trồng ớt vùng Đồng
bằng sông Cửu Long. Tạp chí Khoa học Đại học Cần
Thơ. 2017;48(D):87–95.
[7] Cục Thống kê tỉnh Trà Vinh. Niên giám Thống kê
2016; 2016.
[8] Hà Nhung. Phân tích hiệu quả tài chính của nông
hộ trồng ớt chỉ thiên huyện Chợ Mới, tỉnh An Giang
[Luận văn tốt nghiệp Đại học]. Trường Đại học An
Giang; 2016.
[9] Công Phong. Hiệu quả bước đầu từ mô hình trồng
ớt chỉ thiên ở xã Quản Tiến, huyện Cư M’Gar, tỉnh
Buôn Mê Thuộc; 2017.
[10] A Charnes, W W Cooper, E Rhodes. Measuring
the Efficiency of Desicion Making Units. European
Journal of Operational Research. 1978;2(6):429–444.
[11] Ayaz S, Hussain Z, Sial M. Role of Credit on
Production Efficiency of Farming Sector in Pakistan.
World Academy of Science-Engineering and Technology. 2010;2:1028–1033.
[12] Nguyễn Hồng Ngọc. Phân tích hiệu quả sản xuất
của nông hộ trồng bắp tại tỉnh Vĩnh Long [Luận văn
Thạc sĩ]. Trường Đại học Cần Thơ; 2015.
[13] Nguyễn Thị Cẩm Hồng. Phân tích hiệu quả kỹ thuật
của nông hộ sản xuất lúa trong mô hình cánh đồng
mẫu lớn tỉnh Hậu Giang [Luận văn Thạc sĩ]. Trường
Đại học Cần Thơ; 2017.